GEORGE

________

RESIDENTIAL

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Located on an estuary in the small town of Bremer Bay, the site of the Gaze house is constituted by a sedimentary fossilised ‘spongelite’, which is host to a number of indigenous plant species. The design was developed through questioning how a low cost construction technique might be employed to frame the flora and geomorphology of the site. Scenographic views of the greater landscape are downplayed in favour of more localised site-specic conditions and daily habitation patterns. A botanist was commissioned as part of the design process to map and incorporate important geological and ecological features on site. His surveys became an important reference point throughout the project. Although the site was not technically classied as ‘bushfire prone’, the client requested the use of materials and systems that would respond to a moderate bushfire attack level.

[Built Project]

Designed in collaboration with Ian Weir Architect